Kdy si kousnout do ovoce?

1. února 2012 v 22:20 | Lola-J (L.J) :)) |  Krásná.cz
Jablko
zdroj: krasna.cz/archiv blogerky Jablko
aktualizováno 23.01.2012, 00:00 | 23.01.2012, 00:00 | Lola-J/Krasna.cz

Přes rok jsi zvyklá, že v obchodě najdeš jakékoliv ovoce. Například i jahody v zimě nebo na jaře jablíčka. Jsi ráda za nesezónní ovoce? A víš, proč je sezónní ovoce důležité?
Možná jsi už takhle jedla ovoce mimo sezónu. Dnes ti řeknu, co všechno toto ovoce může obsahovat, proč a co to způsobuje. Jsou to zajímavosti, které ti jistě pomohou dávat si pozor.

Chuť
není dobrá
Pokud ovoce jíš skutečně ráda a nedáš si ho jen jednou za tři měsíce (!), jistě ti neunikne, že chuť není úplně obvyklá. Vlastně ti dané ovoce ani moc nechutná. U ovoce pak klesá výživná hodnota.

Proč?
Ovoce se tedy nepěstovalo přirozeným způsobem. Dané ovoce bylo pěstováno pravděpodobně ve sklenících. To ale není všechno. Je tu velká pravděpodobnost, že "spolykalo" spoustu ne zrovna zdravých látek. Dále mohlo být i geneticky upravené.



Životní prostředí trpí

To, že jíme určité druhy ovoce mimo jejich sezónu, může být také nešetrné k našemu životnímu prostředí. Toto může zesílit i skleníkový efekt.

Proč?
Toto ovoce se nemusí pěstovat pochopitelně jen u nás. Pěstují je i jiné státy, ve kterých na to mohou mít příznivé podmínky. Využívá se tedy transportu. Spotřeba pohonných hmot stoupne až dvacetkrát, než kdyby se přepravovalo pouze v zemi původu a v sezóně.

Proč tedy jíst hlavně sezónní ovoce?

Tím, že budeš kupovat sezónní produkty, neposílíš jen svůj organismus, ale šetříš i životní prostředí, proto je toho v sezóně víc a nemusí se tolik dovážet.

Sezónní ovoce obsahuje dostatečné množství antioxidantů, pochopitelně větší množství vitamínů… A obecně je kvalitnější. To všechno tvůj organismus posílí a i při nemocích usnadní boj a pomůže tvému tělu vyhrát nad bacily. Takže jahody, rybíz, maliny… Jez v sezóně a ničeho se neboj.

Je dobré být šetrná ke svému okolí a pomáhat svému tělu, no ne? :-)

Lola-J
 


Anketa

Byl/a jsem tu

Ano-klik)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.